HIPER si HIPOTIROIDISMUL si ALIMENTATIA
Tiroida este o glanda endocrina situanta in zona anterioara a gatului, in forma de fluture (doi lobi si un istm) cu rol in reglarea metabolismului, a temperaturii corporale, a apetitului, batailor inimii, etc, cu ajutorul a doi hormoni T3 si T4 (tiroxina si triiodotironina) , secretia acestora fiind reglata la randul sau prin mecanisme neurohormonale, prin feedback primit de la diversi receptori din organism.
Orice dezechilibru la nivel de secretie a hormonilor tiroidieni se manifesta prin hiper sau hipotiroidism fiecare dintre acestea cu manifestari sistemice.
Hipertiroidismul apare de obicei in boala Basedow Graves, boala autoimuna, dar si in cazul nodulilor hipersecretanti autonomi. Indiferent de cauza, manifestarile hipertiroidismului includ: anxietate, iritabilitate, intoleranta la caldura, apetit crescut, schimbari bruste ale starilor, insomnii, transpiratii abundente, tremor al extremitatilor, palpitatii, tahicardie, slabiciune musculara, par uscat, friabil, tulburari de menstruatie, accelerare peristaltism intestinal. Acestea se pot asocia cu cresterea in volum a glandei (gusa), putand da si dificultati la deglutitie, senzatia de “nod in gat”. Nivelul crescut de hormoni tiroidieni in corp poate fi toxic, netratat hipertiroidismul poate determina probleme cardiace, creste riscul de fracturi, etc. Diagnosticul va fi confirmat prin analizele de laborator T3 si Free T4 vor fi crescute, TSH scazut. Abordarea standard este medicatia ce scade nivelul de hormoni tiroidieni din sange, uneori tratamentul cu iod si procedura chirurgicala.
Prin alimentatie putem ajuta la reducerea efectelor negative determinate de hipertiroidism. Iata cateva trucuri alimentare ce pot fi folosite in hipertiroidism:
Cruciferele. varza, conopida, broccoli. Metabolitii acestora inhiba transportul iodului si incorporarea sa in tiroglobulina, component al hormonilor tiroidieni. Astfel, acestea pot opri utilizarea iodului pentru productia de hormoni tiroidieni. Insa numai in cantitati mari pentru perioade lungi de timp.
Aportul corect de vitamine si minerale. Fierul, un mineral prezent in corp, cu rol in sinteza hemoglobinei, mioglobinei ,dar si in sinteza si metabolismul hormonilor tiroidieni, cofactor pentru multe enzime, il putem gasi in legumele cu frunze verzi impreuna cu magneziul, in linte, fasole boabe, nuci, carne, seminte, cereale integrale.
Seleniul este de asemenea , un oligoelement ce mentine sanatoasa glanda tiroida prin proprietatile sale antioxidante. Pe acesta il putem gasi in special in nucile de Brazilia, couscous, seminte de chia, ciuperci, carne, orez, ovaz, seminte de floarea soarelui.
Zincul este important pentru sistemul imunitar, dar si pentru reactiile biochimice prin care alimentele sunt trasformate in energie. Carnea de vita, pudra de cacao, cashews, ciupercile, semintele de dovleac sunt surse bune de zinc.
Calciul si vitamina D. Datorita faptului ca hipertiroidismul creste riscul de fracturi, aportul de vit D si calciu sunt necesare. Somonul, macroul sunt surse bogate de vitamina D, galbenusul de ou, ciupercile, cerealele imbogatite cu vitamina D. Sursele de calciu sunt spanacul, legumele verzi, laptele de migdale, cerealele imbogatite cu calciu si vit D.
Pentru reducerea fenomenului inflamator si pastrarea balantei hormonilor tiroidieni, grasimile nesaturate s-au dovedit benefice. Pe acestea le putem gasi in uleiuri de masline, de seminte de in, de avocado, de floarea soarelui, in semintete si nuci. Rol antiinflamator se pare ca au si condimentele:turmeric, chilli, piper negru.
In lista alimentelor de evitat in hipertiroidism regasim:
alimentele ce contin mult iod. Dupa cum am spus iodul joaca un rol esential in productia de hormoni tiroidieni. O lingura de sare iodata contine 304 micrograme de iod. Alimentele cu provenienta marina , algele, fructele de mare, sunt foarte bogate in iod si ar trebui evitate. Un gram de alge avand 23.2 micrograme de iod. Doza zilnica de iod recomandata este de 150 micrograme/zi.
Glutenul poate agrava fenomenul inflamator la anumite persoane cu intoleranta la gluten.
Soia. Desi nu contine iod, aceasta poate interfera cu anumite tratamente pentru hipertiroidism.
Cofeina poate exacerba simptomatologia din hipertiroidism. Acesta este motivul pentru care ar trebui evitata in hipertiroidism.
In opozitie cu hipertiroidismul, hipotiroidismul se defineste prin scaderea productiei de hormoni tiroidieni. Cauzele includ deficienta de iod, diverse medicamente cum sunt amiodarona si litiul, extirparea chirurgicala a tiroidei din diverse motive (nodului cu potential malign, boala Basedow Graves, etc), tiroidita Hashimotto. Hipotiroidismul are ca si consecinte cresterea in greutate, fatigabilitate, intoleranta la frig, dureri musculare si articulare, tulburari menstruale, piele uscata, par friabil, cresterea concentratiei lipidelor din sange. Hipotiroidismul poate fi diagnosticat prin scaderea valorilor hormonilor tiroidieni din sange si prin cresterea valorilor TSH, hormonul stimulator pentru tiroida.
Si in acest caz putem ajuta tratamentul, care consta in substitutia hormonala, cu alimente benefice. Dintre acestea putem mentiona;
Alimentele bogate in iod. Iodul joaca un rol cheie in sinteza hormonilor tiroidieni. Sursele principale de iod sunt algele marine, sarea de mare, fructele de mare, alimentele cu sursa de provenienta marina. Daca in hipertiroidism acestea trebuie evitate, in hipotiroidism, iodul este benefic. Acest oligoelement ce este esential pentru formarea hormonilor tiroidieni, este cel mai mult gasit in alge, fructe de mare, peste marin, carne de pui, oua. Doza zilnica recomandata este de 150 micrograme.
Seleniul, un antioxidant ce ajuta la transformarea T4 in T3 si la scaderea raportului T4/T3, prezent la nivelul glutationului cu proprietati antioxidante , se poate gasi in nuci de Brazilia, ton, sardine, oua si unele legume. Se pot folosi si suplimente de seleniu. Studiile au aratat ca suplimentele cu Seleniu de 200 micrograme/zi , fara a depasi 400 micrograme, au scazut nivelului anticorpilor la nivelul tiroidei si au imbunatatit simptomatologia in tiroidita Hashimotto.
Zincul , asemeni seleniului este necesar productiei de hormoni tiroidieni. Se recomanda impreuna cu seleniul si vitamina A pentru imbunatatirea functiei tiroidei.
Magneziul in concentratii scazute se asociaza cu disfunctii ale tiroidei, crampe musculare, aritmii, tulburari in metabolismul carbohidratilor, magneziul fiind cofactor in multiple procese metabolice. Magneziul poate fi gasit in legumele verzi , nuci si seminte, somon, boabele de soia, avocado, bananele, ciocolata neagra, fructe uscate..
Frecvent la persoanele cu hipotiroidism apar scazute de asemenea vitamina D si vitamina B12 si fierul. Sursele de vitaminaD si fier au fost prezentate anterior in acest articol. Sursele de vit B2 sunt carnea, pestele, ouale si lactatele.
Vom evita in hipotiroidism :
cruciferele, enummerate anterior, in cantitati mari, datorita faptului ca metabolitii acestora inhiba transportul iodului si incorporarea sa in tiroglobulina.
Produsele din soia pot de asemenea, in hipotiroidism, in cantitati mari, interfera cu absorbtia medicatiei de substitutie;
Alimentele cu proprietati proinflamatorii , ce contribuie la cresterea stresului oxidativ si accelerarea procesului inflamator de tip fast food, in unele cazuri glutenul (grau, orz, ovaz) se recomanda a fi evitate;